Login
contact
Vijf vragen aan ... Joep Grooteman
17.08.2023

Vijf vragen aan ... Joep Grooteman

De DIP-club staat sinds april 2022 onder de bezielende leiding van directeur Joep Grooteman. Tijd voor een voorstelrondje! We spraken hem over de kracht van het collectief, de geschiedenis van hygiëne en verwondering. Maak kennis met Joep:

Hoe kwam je bij DIP terecht?
“Voor DIP werkte ik al ruim 20 jaar in de cultuursector, onder meer als Hoofd Marketing & Communicatie voor Toneelgroep Oostpool, het Nederlands Theater Festival, Theaterfestival Boulevard en Stadsschouwburg Amsterdam/Internationaal Theater Amsterdam. Toen ik projectleider was voor de Podiumpas (de Cinevillepas van de podiumkunsten), werd ik gevraagd voor de directeursfunctie bij DIP. Die keus was zo gemaakt!”

Wat trekt je zo aan in deze organisatie?
Ik ben altijd al overtuigd geweest van de kracht van het collectief, en dat is precies waar DIP voor staat. Tijd en geld zijn schaarse goederen binnen onze sector. Het is toch eigenlijk ongelofelijk wat we ondanks dat iedere keer weer voor elkaar krijgen? Maar ik ben ervan overtuigd dat het nog beter kan als we samenwerken. Aan de organisatiekant doet iedereen grotendeels hetzelfde, maar vaak nét even anders. Dat kan efficiënter. Daarom werkt DIP aan een digitale infrastructuur die werkprocessen helpt stroomlijnen en data verzamelt en ontsluit.”

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
“Op dit moment Het Lichaam van Bill Bryson. Over het menselijk lichaam en hoe dat werkt. Een ander boek van hem is A Short History About Nearly Everything: één van mijn favorieten. Hierin vertelt hij op heldere en humoristische wijze hoe wetenschappers weten wat ze weten. Hoe weten zij bijvoorbeeld hoe de binnenkant van de aarde eruitziet, als we maar maximaal 12 kilometer diep kunnen boren? En in At Home beschrijft Bryson de geschiedenis aan de hand van een huis. De badkamer wordt de geschiedenis van de hygiëne, de keuken die van het koken, de slaapkamer die van seks, dood en slapen. Echt te gek.” 

Ga je zelf vaak naar het theater?
“Ja, heel graag. Ik haal van alles uit zo’n theaterbezoek: verwondering, nieuwe inzichten en verrassende perspectieven. Zodra het licht dimt, stap je echt even een andere wereld in. Met 100% aandacht. Dat is toch uniek in deze tijd? Door de lanceringsdrukte rondom DIP 2.0 zijn mijn theaterbezoeken er wel een beetje bij ingeschoten. Hopelijk wordt het volgend seizoen beter.”

Tot slot: wat is een leuk weetje over jou?
“Ik ben ook divemaster. In 2010 woonde ik op Curaçao. Ik werkte al even in de cultuursector en dacht: ‘klopt het eigenlijk nog wel wat ik doe?’. Toen ben ik duikscholen afgegaan met de vraag of ik een duikopleiding kon krijgen en voor ze kon werken. Dat lukte. Maar redelijk snel bemoeide ik me ook met de marketing van die duikschool en wist ik dat het tijd was om terug te gaan.”