DIP-definitiedocument
Hoe laat is het … ?
Deze vraag kon begin 1900 in Amsterdam anders beantwoord worden dan in Almelo. Daarmee was het antwoord in Almelo niet minder waar dan in Amsterdam. De tijd liep op verschillende plekken in Nederland gewoonweg niet gelijk. Maar, door de opkomst van de spoorwegen en snelle communicatiemiddelen zoals de telegraaf, werd een eenduidige tijdsbepaling ineens heel belangrijk en eigenlijk onmisbaar. Dit zorgde ervoor dat Nederland in 1909 een nationale Nederlandse Tijd kreeg - op basis van de Amsterdamse Westertoren.
Waarom deze inleiding vraag je je misschien af. Omdat er vandaag de dag sprake is van een vergelijkbare situatie binnen de podiumkunsten: iedereen doet in principe hetzelfde, maar wel allemaal nét even anders. Oftewel: de klokken lopen niet exact gelijk. Theaters werken bijvoorbeeld met verschillende kaartverkoopsystemen. En binnen die systemen is de precieze inrichting afhankelijk van de organisatie én de mogelijkheden.
DIP bouwt de digitale spoorweg voor betere en efficiëntere informatie-uitwisseling binnen de podiumkunsten. Voor deze ultieme samenwerking is standaardisatie onmisbaar. Alle theaters, producenten en impresariaten moeten ‘de klokken gelijkzetten’ en tot één werkwijze komen. Met gelijke afspraken en kaders waarbinnen we werken in deze sector - bijvoorbeeld op het gebied van verkoopprocessen en de financiële afhandeling van voorstellingen. Wat valt er onder zaalcapaciteit? Wat is een blokkade? Wat betekent auteursrecht en hoe wordt het berekend? Standaardisatie en definities dus.
De DIP-expertgroep ‘Financiële afspraken’ - met afgezanten uit de sector - werkte ruim vier jaar aan deze definitieset en bijbehorende rekenmodellen. Het resultaat? Het definitiedocument. Hierin staan alle meestvoorkomende termen en begrippen uit de sector uitgelegd. Het document is inmiddels geaccordeerd en overgenomen door de drie brancheverenigingen en daarmee klaar om te gebruiken.
Benieuwd naar het definitiedocument? En hoe de definities zich vertalen naar de berekening van verschillende contractformats in DIP? Download het document hier:
En de rekenmodellen hier: