Login
contact
De eindsprint naar de start #1
12.11.2020

De eindsprint naar de start #1

We hoeven het jou niet te vertellen: door COVID-19 staat de gehele podiumkunsten op haar grondvesten te schudden. Wat we je wel graag vertellen, is dat een gezamenlijk digitaal platform hierdoor relevanter is dan ooit. En dat de realisatie daarvan met DIP nooit zo dichtbij is geweest als nu.

DIP maakt zich klaar voor de eindsprint… naar de start!

Natuurlijk voelt het gek. We begeven ons midden in een crisis, de zalen mogen we niet vullen, terwijl er harder dan ooit gewerkt moet worden om het hoofd boven water te houden. En dan komen wij bij DIP je nu enthousiast vertellen dat we ons opmaken voor de laatste meters om een nieuw, innovatief platform te lanceren.

Maar toch is dit ook echt goed nieuws. DIP is door de crisis alleen maar relevanter én urgenter geworden. Om in te kunnen spelen op de huidige trends en omstandigheden, is het cruciaal dat we binnen de podiumkunsten - of je nu producent, podium, gezelschap of impresariaat bent - beter digitaal gaan samenwerken en data gaan delen. Als we data delen, weten we samen namelijk veel meer. Zo kunnen we gerichter onze marketing bedrijven om meer en diverser publiek te bereiken en landelijke (trend) analyses uit te voeren. Hiervan profiteert de gehele sector. En dan hebben we het nog niet eens over de efficiëntieslag die het oplevert en die zo hard nodig is om de sector te professionaliseren.

We zien gelukkig een groeiend besef van deze noodzaak. Zo heeft het Ministerie van OCW onlangs een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheid van een landelijk samenwerkingsverband in de culturele sector om meer inzicht te krijgen in hun publiek en het publieksbereik te vergroten. DIP zat hier eerder dit jaar als een van de 'koplopers' op het gebied van digitalisering in de culturele sector aan tafel om haar ervaringen binnen de podiumkunsten te delen.

Want binnen de podiumkunsten zijn we hier zoals je wellicht weet al langer mee bezig. Vorig jaar hebben de brancheverenigingen NAPK, VSCD en VVTP hier gezamenlijk het startsein voor gegeven en is Stichting DIP opgericht. En op dit moment maken we ons op voor de eindsprint naar de start in Q1 van 2021.

 

Huidige status van DIP

Momenteel bevindt DIP zich in een overgangsfase waarbij de platforms van voormalig Podiumkunst.info en PubliekNL worden samengebracht in DIP. De functionaliteiten van Podiumkunst.info zijn daarbij volledig overgenomen en worden geoptimaliseerd voor DIP. De functionaliteiten van PubliekNL zijn voor de oude gebruikers van PubliekNL toegankelijk gebleven en worden momenteel geleidelijk klaargemaakt voor de oude gebruikers van Podiumkunst.info en alle nieuwe gebruikers van DIP.

De oplevering van het volledige platform DIP staat gepland voor het eerste kwartaal van 2021. Dan zullen de Verkoopmonitor, Contractmodule en Publieksmonitor opgeleverd worden. Tot die tijd kunnen alle gebruikers van DIP gebruik maken van de Verkoopmonitor en de Contractmodule met de oude Podiumkunst.info of oude PubliekNL interface. Het blijft daarom belangrijk dat alle producties gewoon in DIP worden ingevoerd.

Op het moment werkt DIP aan de nieuwe interface en willen we natuurlijk zoveel mogelijk (nieuwe) organisaties aansluiten voor de eerste release in Q1 van 2021.

 

Wat kan jij doen om klaar te staan voor de start?

1. Nog geen lid van DIP? Meld je aan
2. Ook als je lid bent van de NAPK, VVTP of VSCD, maar je je nog niet aangemeld hebt voor DIP, doe dit dan zo snel mogelijk om ook direct in Q1 van alle voordelen te kunnen profiteren. 
3. Als je wel al aangemeld bent, zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen: schrijf je in voor en lees onze nieuwsbrief, discussieer mee op LinkedIn en stel vragen als je meer wilt weten dan dat je op onze website kunt lezen.