
Vijf vragen aan ... Valentijn Fit
De podiumkunsten brachten Valentijn Fit op veel plekken in het land. Na zijn regisseursstudie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten werkte hij bij het Noord-Nederlands Toneel. Daarna werd Valentijn zakelijk directeur bij de Peergroup in Drenthe. Nu ‘vertolkt’ hij deze rol bij Tryater: hét meertalige theatergezelschap van Friesland. Ook is hij sinds kort trots bestuurslid van DIP. We stelden hem vijf vragen.
Waarom koos je voor DIP?
"Omdat ik geloof dat het nuttig is. Als we al onze gegevens bij elkaar leggen, kunnen we daar allemaal iets van leren. De waarheid is natuurlijk dat je als NAPK-lid aangesloten bent bij DIP - of je nu wilt of niet. Maar Tryater zou ook lid zijn van DIP als het niet verplicht was. We hebben namelijk de ambitie om samen te werken, en dat is lang niet altijd makkelijk. De podiumkunsten zijn een wereld van complexiteit en tegengestelde belangen, en het is goed om die bij elkaar te brengen.”
Welke kansen zie je voor het platform?
“Op dit moment functioneert het platform nog niet optimaal voor ons, want we kunnen nog niet al onze gegevens erin kwijt. Tryater is in die zin een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat we ons niet in het traditionele theatercircuit bevinden. Onze producties vinden vaak plaats op locatie in Friesland. We spelen bijvoorbeeld veel jeugdvoorstellingen op scholen. Dat maakt het invoeren van gegevens ingewikkeld. Ik denk dat als DIP flexibel wordt en beter aansluit op verschillende werkvormen, het veel breder ingezet kan worden. En ik weet ook dat Joep (directeur van DIP, red) en zijn team daar achter de schermen keihard aan werken.”
“Ik hoop dat er ruimte komt voor langetermijndenken in beleid.”
Ga je zelf vaak naar het theater?
“Ik heb in de loop der jaren honderden voorstellingen gezien. Als betrokken theatermaker, maar ook zeker als bezoeker. Een voorstelling die me is bijgebleven is Macbeth uit 2004 van het Noord-Nederlands Toneel. Daarin waren de personages een soort poppenkastpoppen, gespeeld door acteurs. Dit zorgde voor een bijzondere dynamiek. Ook heb ik veel jeugdtheatervoorstellingen bezocht - samen met mijn zoons.”
Welk boek ligt er op je nachtkastje?
“Naast mijn drukke baan heb ik niet heel veel tijd om te lezen. Ik vind koken leuk, en probeer ik een klein beetje aan sport te doen. Maar dat komt er ook vaak niet van.
En ik ben graag met mijn handen bezig - lekker klussen en sleutelen. Momenteel knap ik een oude auto en een scooter op. Daarnaast luister ik fanatiek naar podcasts, vooral over wetenschap, politiek en verkiezingen. Maar ik moet ook toegeven dat ik de laatste tijd niet heel vrolijk word van het wereldnieuws, en de politiek dan het liefst even links laat liggen. Mindscape van Sean Carroll blijft wel een favoriet. Hierin worden wetenschappers op een toegankelijke manier geïnterviewd over complexe onderwerpen.”
Wat hoop je voor de toekomst?
“Voor mezelf zou ik graag meer tijd willen maken voor ontspanning. Vooral met mijn gezin. Voor de theatersector hoop ik dat er ruimte komt voor langetermijndenken in beleid. Theater zal altijd blijven bestaan. Daarvan ben ik overtuigd. Er zijn altijd weer mensen die gemotiveerd zijn om rake dingen te maken voor het publiek in de zaal. Maar het zou mooi zijn als er ook structureel wordt nagedacht hoe we de sector op lange termijn kunnen ondersteunen en versterken. DIP kan daaraan bijdragen als het optimaal werkt.”