Login
contact
Vijf vragen aan ... Gerrit Oomens
03.04.2025

Vijf vragen aan ... Gerrit Oomens

Voor efficiëntie-fan Gerrit Oomens is DIP de perfecte combinatie tussen de culturele sector en de IT-wereld. Als onze solution architect is hij vanaf het begin betrokken bij het platform. Daarnaast werkt hij als IT-manager aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Oók een hele mooie combi wat Gerrit betreft. We stelden hem vijf vragen. 
 

Hoe ben je bij DIP terechtgekomen?

“Ik ben eerst gevraagd als onafhankelijk bestuurslid met een IT-achtergrond. Ze zochten eigenlijk iemand met affiniteit met het theater. Maar ik had nog helemaal niks met de culturele sector te maken. Behalve dat ik weleens naar het theater ging. Toch zei ik ‘ja’, want het leek me heel leuk om de podiumkunsten van binnen te leren kennen. En ik vond het een mooi initiatief om een systeem te bouwen voor efficiëntere processen en dataverzameling. Toen kwam de periode dat DIP van twee bestaande systemen naar één nieuw systeem ging. Dat verliep stroef en toen vroegen ze mij om dingen vlot te trekken: een mooie uitdaging. Sindsdien ben ik DIP’s solution architect.”  

Hoe heeft het platform zich ontwikkeld de afgelopen jaren?
Vanaf het moment dat DIP live is, hebben we het platform volop doorontwikkeld - samen met onze gebruikers. Er zijn nieuwe functionaliteiten bij gekomen, zoals de Publieksmonitor. En we zijn nu bezig met de borderellenmodule. Dat is een heel leuk traject, waarin we ook veel met theaters praten en kijken wat ze nou echt nodig hebben. Daarin zit ook de meerwaarde van DIP. We zorgen ervoor dat gebruikers zoveel mogelijk tijd en ruimte hebben voor datgene waar het echt om draait: mooie dingen maken voor zoveel mogelijk mensen. Daarnaast krijgen ze beter inzicht in dit publiek en kunnen ze de samenwerking met andere partijen verbeteren.”
 

“DIP zorgt ervoor dat gebruikers zoveel mogelijk tijd en ruimte hebben voor datgene waar het echt om draait: mooie dingen maken voor zoveel mogelijk mensen.”
 

Zit je zelf ook weleens in het publiek in het theater?
“Ik werk één dag in de week bij DIP - op papier. Daarnaast heb ik nog een fulltime baan als IT-manager aan de UvA. Van oorsprong ben ik wiskundige, dus ik geef ook nog wiskundecolleges. Er blijft dus niet heel veel vrije tijd over. Maar ik ben laatst wel naar de voorstelling van Lisa Ostermann geweest. Dat was echt een fantastisch stuk. Verder lees ik graag, vooral science fiction. Alastair Reynolds is daarin wel mijn favoriet.”

Twee banen. Dat klinkt als een uitdaging?
“Het is voor mij een perfecte combinatie. De universiteit is natuurlijk een enorme organisatie - met 8.000 werknemers en meer dan 40.000 studenten. Het team waarvan ik manager ben is al veel groter dan het hele team bij DIP. Daar zijn de lijnen kort en doe ik heel veel zelf. Dus voor mij persoonlijk is DIP echt een verrijking. 
De cultuursector is ook weer een hele andere wereld dan het onderwijs. Dat maakt het leuk en afwisselend.”

Wat zou je tegen iedereen willen zeggen die nog niet is aangesloten bij DIP? 
“DIP biedt meerwaarde op twee vlakken: efficiëntie en marketing. Ik ben zelf érg van de efficiënte van processen. Dus ik wil benadrukken dat je echt wordt ontlast door DIP. Alle administratieve rompslomp is verleden tijd. Dan heb ik het over het bellen voor verkoopcijfers, maar bijvoorbeeld ook over de rapportages naar subsidieverstrekkers. Je wint er gewoon heel veel tijd mee en hebt direct toegang tot heel veel data. Daar is voor DIP nog winst te behalen door de data die we hebben zo goed mogelijk in te zetten. Daarvoor geldt: hoe meer DIP’ers er zijn, hoe rijker die data wordt en hoe beter we de sector kunnen helpen om collectief op te trekken - in het begrijpen én aantrekken van publiek.