Login
contact
Lanceerplan DIP 2021
02.02.2021

Lanceerplan DIP 2021

Alles wat je moet weten over de lancering van DIP in 2021. We hebben er lang op gewacht, maar binnenkort is het dan zover: DIP wordt opgeleverd! De lancering van DIP is opgedeeld in verschillende fases waarvan we je in dit artikel op de hoogte brengen.

 

Wat gaat er gebeuren, in welke volgorde?

De drie modules van DIP - de Contractmodule, de Verkoopmonitor en de Publieksmonitor - worden na een uitvoerige testperiode door zowel de leverancier The Cre8ion Lab en de DIP organisatie één voor één opgeleverd. 

Na oplevering van iedere module gaat er een speciaal samengestelde feedbackgroep aan de slag om het gehele proces van a-z nog eens door te lopen, om eventuele bugs en schoonheidsfoutjes eruit te halen en de instructiematerialen te optimaliseren.

Afhankelijk van de feedback die terugkomt van deze groep, gaan de Contractmodule en de Verkoopmonitor (het ‘oude PKI’) rond mei 2021 en de Publieksmonitor (het ‘oude PNL’) rond juni 2021 live voor alle 260 DIP gebruikers.

 

We hebben alle fases van de lancering van DIP op een rijtje gezet:

Fase* Activiteit Status           
  Verkoopmonitor  Contractmodule  Publieksmonitor
MONTAGE Technische Ontwikkelingen  V V V
REPETITIES Testen door leverancier Cre8onlab  V V Februari/ Maart 2021 
GENERALE REPETITIE  Testen door organisatie DIP Februari 2021 Februari 2021 April 2021
TRY OUTS Oplevering DIP voor feedbackgroep en verwerken feedback  Maart 2021 April 2021 Mei 2021
PREMIERE Livegang DIP 1.0 voor alle gebruikers Mei 2021 Mei 2021 Juni 2021
TOURNEE Verdere ontwikkelingen Vanaf September 2021

* Het ontwikkelen van een collectief digitaal platform, lijkt waarschijnlijk meer op de ontwikkeling van een theaterproductie dan je altijd hebt gedacht… 

 

Feedbackgroep

Drie feedbackloops

De drie modules worden apart opgeleverd en per opgeleverde module gaat er een feedbackgroep aan de slag. Die vragen we om feedback op:

 • eventuele bugs;
 • de handzaamheid van de betreffende module;
 • de behoefte op het gebied van instructies.

De eerste feedbackloop (Contractmodule) begint in maart, de tweede (Verkoopmonitor) in april en de derde (Verkoopmonitor) start in mei.

Een feedbackloop start met een webinar met uitleg van de module door onze technisch manager Jordi van der Hek. De feedbackgroep kan aan de slag met werkelijke (eigen) data uit de huidige applicatie of, indien niet beschikbaar, door DIP geleverde fictieve data.

 

Wat gebeurt er met de feedback?

De feedback en verbeterpunten die we terugkrijgen zullen worden opgedeeld in:

 • direct te verwerken aanpassingen;
 • later op te pakken ontwikkelwensen (die komen op de zogenaamde ‘backlog’);
 • ontwikkelwensen die we niet in de nabije toekomst zullen oppakken.

Per module wordt er rekening gehouden met een verwerkingstijd van de direct te verwerken feedback van twee weken. Het is mogelijk dat hier meer of minder tijd voor nodig zal zijn. 

 

Selectie deelnemers feedbackgroep

De feedbackgroep is in eerste instantie samengesteld uit een evenredige vertegenwoordiging van leden van de NAPK, VVTP en VSCD en DIP gebruikers die niet lid zijn van een van deze verenigingen. Binnen deze groepen is er vervolgens geselecteerd op basis van de volgende criteria; gesubsidieerd / niet-gesubsidieerd, regio / randstad, grote instelling / kleine instelling, gekoppelde organisaties / handmatige organisaties, oud-PKI gebruikers / oud-PNL gebruikers / compleet nieuwe gebruikers.

Wil je graag exact weten wie er waarom in de feedbackgroep zit? Vraag het ons via info@dip.nl

 

Livegang voor alle DIP gebruikers

Voor de livegang van DIP voor alle DIP gebruikers zorgen we ervoor dat er instructievideo’s, danwel webinars per module georganiseerd worden. Hierover brengen we je te zijner tijd op de hoogte. 

Belangrijk: alle data die in de huidige applicatie staan worden bij livegang automatisch overgezet naar het nieuwe DIP platform.

 

Ontwikkelplan DIP na lancering DIP 1.0

De basisstructuur van DIP 1.0 biedt mogelijkheden voor veel verschillende doorontwikkelingen. Denk daarbij aan grotere ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld een compleet nieuwe module. Het bestuur van DIP bepaalt in Q3 2021 in nauwe samenwerking met de sector, waar de nadruk van de doorontwikkelingen in 2021-2022 op zal liggen. 

In de tussentijd houdt DIP de eerder genoemde ‘backlog’ bij voor de overige gewenste aanpassingen en/of ontwikkelingen waar men in het gebruik van de huidige modules tegenaan loopt. Deze backlog krijgt in eerste instantie vorm na de feedbackloops tijdens de lancering. Na lancering kan je als gebruiker van DIP altijd input leveren via de DIP feature request. In hoeverre de verzoeken uitgevoerd zullen worden, ligt aan de urgentie van het verzoek (zijn er meerderen met het verzoek en dient het een grotere groep dan slechts een instelling?) en het beschikbare budget voor de ontwikkelingen op de backlog. 

DIP zorgt ervoor dat er zowel over de eerste feedback uit de feedbackgroepen als over de verzoeken in een later stadium, zo goed mogelijk gecommuniceerd zal worden met jou als gebruiker. Uiteraard staan wij altijd voor je klaar als je ergens specifiek vragen over hebt.
 

Wat doet DIP in deze periode nog meer?

Naast de technische ontwikkelingen; het testen en het begeleiden van de feedbackgroep, zal Organisatie DIP zich tijdens de Lanceerperiode ook gecontinueerd bezig houden met het:

 • koppelen van nieuwe leden 
 • begeleiden en aanjagen van de expertgroepen
 • onderhouden van contact met partnerorganisaties en projecten
 • plannen en organiseren van de doorontwikkelingen
 • leveren van support voor de gebruikers van de huidige applicatie
 • leden van DIP op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom DIP

 

Wat betekent dit lanceerplan voor jou?

Ga wat betreft het invoeren en aanpassen van voorstellingen vooral door zoals de afgelopen maanden. We begrijpen dat dat binnen de huidige omstandigheden een uitdagende exercitie kan zijn; weet dan dat al het werk dat je nu doet in ieder geval automatisch meegenomen wordt naar het nieuwe platform en dat dat zorgt voor een volledige database bij livegang.