Login
contact
Even kennis maken met .... Sam van Tienhoven
19.10.2022

Even kennis maken met .... Sam van Tienhoven

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de vernieuwing, support en uitbreiding van het DIP-platform. Maar wie zitten er achter die schermen? Wat doen ze daar precies? En wat is voor hen de noodzaak van theater? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen pakten we de meest efficiënte route: we vroegen het hen. 

Stel je eens voor: Wie ben je?

Ik ben Sam van Tienoven, 30 jaar oud, en ik ga vanaf 1 november aan de slag bij DIP. Ik heb een informatiekundige bachelor gedaan en daarna de master Media Technology afgerond, een multidisciplinaire studie waarin onderzoek, kunst en technologie worden gecombineerd. Met name het verkennen van de creatieve mogelijkheden die programmeertalen ons bieden vond ik een interessant aspect van mijn studie. Daarnaast heb ik mijzelf de afgelopen jaren veel met muziek bezig gehouden. Zo speel ik in meerdere bandjes en heb ik een aantal jaar in een platenwinkel gewerkt. Ondertussen vind ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik heb gezocht naar een baan waarin ik mijn technische aanleg kan combineren met mijn culturele interesses, en dat is precies wat ik gevonden heb bij DIP!

Wat ga je precies doen bij DIP?

Ik ga bij DIP aan de slag als Projectmedewerker Support. Dit houdt in dat ik een verscheidenheid aan DIP-gebruikers ga assisteren bij allerlei kwesties. Van het beantwoorden van simpele vragen tot het oplossen van complexere technische problemen. Daarnaast ga ik mij bezighouden met het verwerken van nieuwe aanmelding van theaters en producenten, en begeleid en test ik nieuwe koppelingen met bijvoorbeeld kaartverkoop- en boekingssystemen.

Welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje?

Als het even kan probeer ik mijn leesmateriaal een beetje af te stemmen op de seizoenen: ‘Bonjour Tristesse’ in de zomervakantie en ‘De Avonden’ in de donkere wintermaanden. Oktober is natuurlijk het griezel-seizoen, dan lees ik graag spannende of mysterieuze verhalen. Vorig jaar was dat een bundel van Guy de Maupassant, dit jaar heb ik een verzameling Edgar Allen Poe verhalen op mijn nachtkastje liggen.

Ga je zelf vaak naar het theater?

Zo nu en dan. Als ik naar het theater ga is dat meestal voor klassieke muziek of cabaret. Ik vind het leuk om actief mijn interesses te blijven ontwikkelen. Toneel en dans zijn twee disciplines waar ik mijzelf momenteel een beetje wegwijs in probeer te maken. Zo heb ik vrij recentelijk ontdekt dat ik erg moet lachen om de toneelstukken van Oscar Wilde, en heb ik met verwondering naar de danspassages in ‘The Red Shoes’ gekeken. De volgende stap is om deze kunstvormen ook in het theater te gaan beleven!

Wat was je mooiste ervaring in het theater?

Dat was in het Brucknerhaus in Linz, Oostenrijk. Ik was hier in 2014 in het kader van het Ars Electronica festival, een festival wat het snijvlak tussen technologie en kunst verkent. Onderdeel daarvan was een concert in de concertzaal van Linz, waar moderne klassieke muziek werd gecombineerd met videokunst. Het was de eerste keer dat ik in levende lijve een symfonieorkest hoorde. De klank van een groot orkest in een speciaal daarvoor gebouwde zaal maakte enorm diep indruk op mij. Sinds die avond is voor mij een hele nieuwe wereld open gegaan.

Wat is je hoop voor de toekomst van DIP?

DIP is zowel een product als een organisatie in ontwikkeling. Ten eerste hoop ik natuurlijk dat we snel mogelijk over kunnen naar het vernieuwde platform. Daarnaast lijkt het mij heel leuk als De Publieksmonitor in gebruik kan worden genomen. Ik ben benieuwd wat voor resultaten onze gebruikers hiermee kunnen gaan behalen en wat het effect hiervan zal zijn op de sector als geheel. Tenslotte heb ik er vertrouwen in dat het aantal gebruikers van DIP de aankomende jaren zal blijven groeien, zodat DIP zijn volle potentie als onmisbare informatiekundige spil van de podiumkunsten kan bereiken.