Login
contact
Definitiedocument podiumkunstensector is af
11.07.2024

Definitiedocument podiumkunstensector is af

“Om samen te werken moeten we dezelfde taal spreken.”

Iedereen in de podiumkunstensector doet in principe hetzelfde, maar wel allemaal nét even anders. Voor een ultieme samenwerking is standaardisering onmisbaar. Daarom nam DIP vier jaar geleden het initiatief om tot één werkwijze te komen, met gelijke afspraken en kaders waarbinnen we werken als theaters, producenten en impresariaten. Nu is het moment daar: het DIP-definitiedocument is af en bestendigd door de drie grootste brancheverenigingen binnen de podiumkunsten (VSCD, NAPK en VVTP). Een mooie én belangrijke mijlpaal. 

Meestvoorkomende termen en begrippen
Wat valt er onder zaalcapaciteit? Is dit hetzelfde als de verkoopbare capaciteit? En hoe berekenen we auteursrechten en de netto recette? In het definitiedocument staan alle meestvoorkomende termen en begrippen uit de sector uitgelegd. Joep Grooteman, directeur van DIP, legt uit: “Het lijkt triviaal, maar het is een heel belangrijk document. Het is een onmisbare onderlegger voor samenwerking en verdere digitalisering van werkprocessen. Door de klokken gelijk te zetten, begrijpen we elkaar beter en is er transparantie.”

Een lange weg
DIP startte ruim vier jaar geleden met de ‘werkgroep definities’, met afgezanten van theaters, producenten en impresariaten. Deze werkgroep deed de aanzet voor het definitiedocument. En een aangestelde validatiecommissie vanuit de brancheverenigingen (NAPK, VVTP en VSCD) controleerde het proces en de totstandkoming. “Na hun goedkeuring, kon iedereen feedback geven en werd het een aantal rondes pingpongen. Daarnaast heeft de boel nog een paar keer stilgelegen - door corona en een focus op bouw van de DIP-applicatie. Het was dan ook geen gemakkelijke weg. Voor een versnipperde sector als de onze is het heel lastig om afspraken te maken. Maar nu blijkt: we kunnen het wel degelijk. Dat is iets om trots op te zijn.”

“Het definitiedocument is een onmisbare onderlegger 
voor samenwerking en verdere digitalisering van werkprocessen."

Podiumkunstensector als voorloper
De aanleiding van het definitiedocument? Dat was de wens van DIP-gebruikers om vanuit de applicatie te werken met geautomatiseerde, standaard borderellen en -facturen. Met het definitiedocument zet DIP hierin een belangrijke stap. “Wat mij betreft geven we hiermee een belangrijk signaal af naar de buitenwereld. We werken hard als sector om het echt sámen te doen. Maar, we zijn nog niet klaar. We gaan de komende tijd bouwen aan nieuwe functionaliteiten op basis van de afgesproken regels. Hierover houden we iedereen natuurlijk op de hoogte.”

Aan de slag
Het uiteindelijke definitiedocument is gecontroleerd en bestendigd door de brancheverenigingen en klaar voor gebruik. DIP-leden kunnen het downloaden via www.dip.nl - samen met de bijbehorende rekenmodellen.